sreda, 14. maj 2014

Nadomestila in zamenjave

Med peko se večkrat nenadoma znajdemo v besnem googlanju kako nekaj nadomestiti ali preračunati. Zbrala sem nekaj rešitev, ki sem jih uspeša preštudirati med uporabo ameriških receptov, pripravo veganskih različic in med drugimi izkšnjami. 

Nadomestilo za maslo (ko je to potrebno v kosu, npr. za cookije) v veganskih receptih je velikokrat avokado - enako količino kot masla pretlačimo z vilicami in normalno uporabimo recept. Okus bo seveda malček drugačen (vendar ne po avokadu, brez skrbi), tudi tako hrustljavi ne bojo, je pa bolj zdrava opcija. 
Ko pa potrebujemo stopljeno maslo, pa ga lahko zamenjamo z oljem (rastlinskim), čeprav bo nato tekstura nekoliko drugačna (!) - če pa delamo bolj zdravo varianto, pa ga zamenjamo s kokosovo maščobo.

Zamenjava za jajca, ko pripravljate na primer peciva za alergike ali vegane pa sta najpogosteje ali banana (pretlačena) ali pa jabolko - lahko naribano ali pa čežana.Zelo dobra zamenjava je tudi nekaj čajnih žličk chia semen, ki jih prej namočite, da spustijo sluz (okoli 10 min bo dovolj).

Zamenjava za pinjenec je mleko s kisom - v približno 2 dcl mleka damo 1 čajno žličko kisa (jaz dam alkoholnega, ker je najbolj nemoteč), počakamo približno 5 do 10 min, da se nekoliko sesiri in nato uporabimo.

V ameriških receptih pogosto vidimo, da se uporablja t. i. "cake flour" - to lahko sami pripravimo tako, da odmerimo normalno količino moke (kot piše v receptu), nato odvzamemo 2 jedilni žlici moke in jo nadomestimo z 2 jedilnima žlicama gustina. Nato mešanico (najmanj) dvakrat presejemo (tako je zapisano v enih od navodil - čisto psst iskreno povedano pa sem že presejala samo enkrat ali pa niti to ne, pa je bilo v redu ... odvisno od recepta).

V nekaterih receptih se uporablja tudi "vegetable shorteningh" - primer tega je Cisco, ki ga lahko sicer kupite tudi pri nas, je pa drag. Gre pa dejansko za rastlinsko mast, ki jo dobite v vseh trgovinah - osebno z njo raje namastim pekač, ker je prozorna in se je nikoli ne vidi. Nadomestite pa lahko tudi z margarino, če pa je ne želite uporabljati (jaz ne) pa v nekaterih primerih tudi z maslom.

Najbolj sive lase navadno predstavljajo "cups" ali skodelice z ameriških receptih. Meni je sicer življenje olajšalo rojstnodnevno darilo, ko sem prejela te merice, sicer pa je tako, da je mera cups za tekočino enakovredna 250 ml. Tako da lahko uporabite kozarec ali merico za 250 ml in s tem odmerite vse sestavine. Veliko lažje kot predhodno preračunavanje po tabelah :)  

Ni komentarjev: