petek, 4. april 2014

Sočna in puhasta vražje dobra torta

V originalu: moist and fluffy devil's food cake. Zanimivo ime, kajne? Tudi meni je bilo všeč, ko sem ga prvič slišala - če vam je všeč vražje dobra (devil's food) torta, potem bo tale tudi za vas. Le pozor - vsebuje precej kave, zato ni primerna za otroke. Je pa hitro namešana v eni posodi in navadno jo naredim kar v obliki cupcakesov, ko jih želim narediti čimhitreje.

Original recepta sicer lahko najdete na blogu, zapisala ga bom pa v slovenščini, z ustreznimi zamenjavami in s stehtanimi merami za vse, ki se vam ne da preračunavat ali odmerjat skodelic (cups). Sicer pa namig - tekoča vsebina ene skodelice ustreza 250 ml, tako da lahko uporabite ustrezen kozarec za odmerjanje. Jaz sem sicer za rojstni dan dobila merice, zato sem odmerila po njih in stehtala (malček prilagojeno, npr. sladkorja dam malček manj kot je v originalu).

Kreme tudi po receptu nisem nikoli delala, saj biskvit navadno uporabim v drugačnih kombinacijah. Zato vam ne znam povedati kakšen je :) Recept za biskvit pa sledi.

V posodi za mešanje zmešate suhe sestavine, ki so:
2 skodelici moke za torto (t. i. "cake flour" - nadomestite jo tako, da odmerjeni količini moke odvzamete 2 žlici in ju nadomestite z gustinom ter presejete) ali 280 g moke in 2 žlici gustina
1 čajna žlička soli
1 čajna žlička pecilnega praška
2 čajni žlički sode bikarbone
3/4 skodelice grenkega kakava ali 75 g
2 skodelici sladkorja ali 400 g

Suhim sestavinam dodate še mokre (ne pozabite - 1 skodelica je 250 ml):
1 skodelico vroče kave (jaz uporabim kafetiero za 6 oseb, tudi sicer vam priporočam, da uporabite tovrstno kavo)
1 skodelico rastlinskega olja
1 skodelico pinjenca (če ga nimate uporabite mleko, ki mu dodate približno 2 žlički kisa in pustite stat 5-10 min)

Na koncu vmešate še:
2 jajci
1 žlico vaniljeve esence

Zmes nato zlijete v pekač (za torto ali mafine - slednjih boste naredili kar precej, kakšnih 30) in pečete na 180 stopinj 30 minut.

Pečen biskvit lahko nato uporabite z mnogimi kremami - za namige pobrskajte po blogu, zagotovo je večkrat omenjen :)

Ni komentarjev: