četrtek, 10. april 2014

Whoopie pie (red velvet)

Whoopie pies sem zagledala na Pinterestu in vedela, da se jih moram lotiti - še posebno, ko sem prebrala njihovo zgodovino. To so namreč nekakšen križanec med piškotom in tortico, ki izvira iz Nove Anglije, natančneje so si ga izmislili Amiši. Ženske naj bi te kolačke iz ostankov testa za torto pripravljale za moške, ki so opravljali kmečka dela. Ko so v svoji posodi ali culici našli kolaček so zavpili "Whoopie!" (torej po naše nekako "juppi" ali "juhej"). Tako so tej simpatični kolački dobili ime. Originalno so bili čokoladni z masleno belo kremo, sedaj pa je okusov ogromno. Med "klasične" se prištevajo še okusi "red velvet" (torej rdeči žamet), buča in pa ingverjev.

Ker še nikoli nisem delala ničesar z okusom "red velvet", me je pa vedno mikal, sem se za prvič lotila te različice. Morda ne najboljša odločitev, saj je nekaj "packanja" in rdeča barva testa čisto nič ne olajša čiščenja :) Recept pa sem kombinirala iz večih in z namigi forumov, zato naj bo zapisan na novo - zapisan je tako v ameriških kot naših merah.

Biskvit naredimo tako:
Presejemo 3 skodelice (400 g) moke z 1 čajno žličko (10 g) sode bikarbone in 2 čajnima žličkama (10 g) grenkega kakava.
V ločeni posodi odmerimo 1 1/2 skodelice (375 ml) rastlinskega olja, 1 čajno žličko svetlega kisa (alkoholni), 1 jedilno žlico rdeče barve in 1/2 čajne žličke vaniljeve esence. Vse premešamo - ročno z metlico.
V posodi za mešanje z mikserjem dobro stepemo 1 1/2 skodelice (200 g) sladkorja in 2 jajci. Stepeno mora biti tako, da je skoraj belo in da skoraj dvakratno naraste v volumnu. Lahko pustite kar nekaj časa (okoli 5 minut).
Nato dodamo mešanico z oljem in dobro premešamo.

Med mešanjem dodajamo mešanico moke in 1 skodelico (250 ml) pinjenca, in sicer izmenično tako, da začnemo in zaključimo z mešanico moke.


Testo nato nadevamo v dresirno vrečko in nabrizgamo manjše kupčke na peki papir (med peko se razlezejo, pustite jim dovolj prostora). Lako nadevate tudi z žlico (v enem od receptov je bilo zapisano, da lahko z lopatko za kepice sladoleda, osebno se mi zdi, da bodo potem preveliki). Jaz sem za preizkušnjo uporabila tudi podlago za makrone in bila sem zelo zadovoljna - sicer so malenkost manjši, so pa lepo okrogli, enakomerni in lepo se spečejo. Pečemo jih 12 minut na 175 stopinj.

Ko so ohlajeni, jih moramo namazati še s kremo, ki jo pripravimo tako:
stepemo kremni sirček (npr. Philadelphia) in 175 g mascarponeja s 50 g masla,
dodamo 250 g presejanega sladkorja v prahu in 1 vaniljev strok (če ga nimate pri roki, bo vaniljeva aroma ravno tako v redu). Stepemo v gladko kremo, ki jo nato ohladimo (cca. 30 min v hladilniku) in nabrizgamo na polovičke tortic, ki jih nato prekrijemo z drugimi polovičkami - torej naredimo nekakšen sendvič. Polovičk izberemo tako, da se čimbolj prilegajo. Robove lahko povaljamo v mrvicah in tako dobimo zanimive vzorčke.


Narejene whoopie pies damo v hladilnik za približno pol ur, nato pa jih lahko postrežemo.







 


Ni komentarjev: