sobota, 5. oktober 2013

Vražje dobra torta ali devil's food cake

Recept za tole odlično in neznansko preprosto čokoladno torto sem povzela po blogu Nigelle Lawson - izkazal se je za resnično dobrega. Zato sem delala torto natančno po receptu - da bo olajšano delo, pa ga tu samo povzemam v slovenščini. Pozor le pri količinah - recept je v originalu za pekač premera 20 cm. 

Pripravimo 3 posode in v njih pripravimo: 
1. zmešamo 225 g moke, 1/2 čajne žličke pecilnega praška in 1/2 čajne žličke sode bikarbone
2. zmešamo 50 g kakava (grenkega, temnega), 100 g temno rjavega sladkorja in 125 ml vrele vode

3. penasto zmešamo 125 g masla s 150 g mletega sladkorja
nato dodamo 2 žlički vaniljeve esence
Ko premešamo, dodamo 1 jajce, zmešamo, nato 1 zvrhano žlico mešanice z moko, zmešamo in nato še drugo jajce.
Zatem dodamo celotno mešanico moke in ko to premešamo, dodamo še čokoladno mešanico. 



Testo damo v pomaščen pekač in pečemo na 180 stopinj 30 minut.


Preliv pripravimo na naslednji način: 
v lonec damo 125 ml vode, 30 g temno rjavega sladkorja in 175 g masla, nato segrejemo, dokler se ne stopi in začne brbotati. Takrat umaknemo s štedilnika in dodamo 300 g na koščke nalomljene jedilne čokolade ter mešamo, dokler ne dobimo gladke mase. Ohladimo - približno eno uro, vmes premešamo. 


Ohlajen biskvit prerežemo, ni ga potrebno namočiti, saj je sočen sam po sebi. Plasti le namažemo s kremo in jo nato premažemo še po površini. 
Tokratno torto sem oblekla v ticino maso kar po tej kremi in se je izkazala za odlično izolacijo. Ob torti navadno naredim tudi cupcake - naredila sem jih kar z enakim testom in kremo, odlični so bili, pa še torto smo lahko kasneje razrezali :) Tako da - recept je uporaben tudi za cupcake.


Lahko ga uporabite tudi za mafine - spečete jih brez papirčkov, razpolovite, napolnite s kremo in položite v papirčke ter na rahlo posujete s sladkorjem v prahu.


Pa ne samo to - tudi v obliki cakepopsov se biskvit odlično obnese. Nedvomno en mojih najljubših čokoladnih receptov.




Ni komentarjev: