petek, 3. maj 2013

Kvasova emulzija

Vsak ima svojo fobijo - moja kuharska je bil vedno kvas. Z večnim vprašanjem: bo ali ne bo (uspelo)? Posebno takrat, ko peka ni z belo moko. Pa sem našla rešitev. Kvasova emulzija je preprosta in zagotavlja uspešno peko kruha. Poleg tega omogoča, da kvas hranimo v zamrzovalniku in je vedno na zalogi brez strahu, da bi se pokvaril.

Na forumih je bilo zapisanih mnogo različic za kvasovo emulzijo, ki so jih zapisale udeleženke tečajev mojstra Goljata.Po nekaj eksperimentih prisegam na tole razmerje:

2 dcl mrzle vode
1 kocka kvasa (42 g)
1 polna čajna žlička soli
1/2 čajne žličke sladkorja


Vse sestavine premešate in postavite v hladilnik za nekaj ur. Načeloma naj bi bilo za 6 ur - ko se je mudilo, sem mešanico uporabila tudi že po 2 urah, ko smo prestavili peko kruha na naslednji dan, pa je čakala celo 3 dni. Vseeno je testo vsakič uspelo. Najpreprostejši nasvet je: naredite prejšnji večer in dajte v hladilnik.

Izgled pripravljene mešanice sicer najboljše opiše en "iuuuu" - izgleda namreč kot motna voda, s peno na površju. Ampak brez skrbi, tako mora biti - kar premešajte jo in jo uporabite v kruhu, pizzi, rogljičkih ter drugih pekarskih izdelkih (npr. grisinih ali pa v sladki pletenki).

Ni komentarjev: