nedelja, 1. december 2013

Kakijev zajtrk

Obilica kakijev v gajbici in domača skuta, prinešena iz Bohinja sta se združila z mojim najljubšim zajtrkom - kaki, grški jogurt in lanena semena ... tako je nastala ta sladica - sicer kot eksperiment, ampak z odličnim izzidom. Osnova je sicer v leni gospodinji, vendar z nekaj spremembami.

Iz navedenih količin dobite 12 manjših kolačkov.

V posodo presejete 2 žlici polnozrnate pirine moke, 2 žlici bele pirine moke, 1/2 vrečke vinskega kamna in primešate 2 žlici zmletih lanenih semen.

Z mešalnikom zmešate: 250 gr skute, 180 g navadnega jogurta (jaz sem uporabila grški in malo tekočega), 1 jajce, 4 žlice stopljene kokosove maščobe, 4 žlice kokosovega sladkorja in 1 čajno žličko vaniljeve esence.


V mikserju zmešate 2 kakija

Mokrim sestavinam primešate moko (lahko z mešalnikom), nato pa polovico kakijeve mase. Preostali kakijevi masi primešate 2 žlici zmletih lanenih semen in pustite, da se namočijo.

Testo naložite v modelčke (prej jih namastite s kokosovo maščobo) in pečete na 180 stopinj 20 minut. Nato jih vzamete iz pečice in na vsakega dodate eno jedino žlico mešanice kakija in lanenih semen. Pekač ponovno date v pečico in pečete še 10 minut.


Ko so kolački pečeni, jih lahko položite v papirčke (prej ne priporočam, ker se precej nalepi masa) in okrasite s krhlji posušenega kakija.


ps: Seveda lahko sestavine poljubno zamenjate, npr. moko z belo moko, vinski kamen s pecilnim praškom, kokosovo maščobo z oljem, kokosov sladkor z belim ali rjavim sladkorjem in vaniljevo esenco z vaniljevim sladkorjem.

Ni komentarjev: