nedelja, 23. avgust 2015

Torta za lene in super zaposlene dneve

Skušam se spomniti kdaj sem jo naredila prvič, pa ne vem točno. Nekje na začetku leta sem na spletu našla recept za "busy day cake", ki me je pritegnila zaradi simpatičnega imena in zaradi svoje preprostosti. V originalnem receptu jo namreč nameša kar v pekaču, kar se mi je vseeno zdelo pretirano lenobno.

Okus? Krasno čokoladen. Tekstura je sočna in ostane sočna še nekaj dni. Malce spominja na devil's food in "moist" tortice. Možnosti za spremembe? Ogromne - glej spodaj.

Kakorkoli, recept je postal en mojih najljubših zato, ker je preprost, hiter in ker ne vsebuje ne mleka ne jajc - kar pomeni, da imate lahko sestavine res vedno pri roki. Pa še za alergike in vegane je primeren. Da njegove preprostosti ne omenim ... ponovno. Ampak RES je preprost.

Potrebujete le eno posodo in metlico ali lopatko (jaz imam raje lopatko, saj prav tako lepo zmešam, na koncu jo tako ali tako potrebujem, da počistim posodo ... če se izognem metlici pa imam eno pranje manj ... saj smo rekli, da smo tukaj lahko leni in super zaposleni, kajne?). Če boste delali mafine, potrebujete še pekač za mafine (okoli 16 jih boste naredili iz ene mase, odvisno seveda od velikosti), če tortico ali kot pecivo pa pekač - za tortice jaz maso razdelim v 2 16 cm pekača in naredim višjo tortico, če delam kot podlago za pito v 20 cm pekač, če kot pecivo (ali maso za cakepopse) pa je idealen pekač za brownije.

Sestavine so prilagojene iz mer za cups, ki sem jih tudi pustila. V samo testo pa se lahko vmeša še marsikaj drugega in bo prav tako super. V bistvu je najbolj fleksibilen recept po mafinih :)
Tako sem vmešala tudi dve prezreli banani in dobila mafine, ki so imeli okus po tistih bananicah, oblitih s čokolado. Del moke lahko zamenjate z metimi oreščki, dodate kokos. Jaz za vsakdanjo domačo rabo vedno uporabljam belo pirino moko, lahko uporabite navadno pšenično belo ali katero drugo. Enako velja za sladkor in maščobo. Možnosti je neskončno. Toliko, da sem preizkusila še nečokoladno idejo in mi je tudi odlično uspela (namesto kakava sem dala 2 žlički bio vanilije v prahu). Torej? Veselo na delo!

Potrebujete eno posodo in v njej zmešate:
250 g bele pirine moke (1 1/2 cup)
120 g sladkorja
(navadno uporabim pravi demerara rjav sladkor) (1 cup)
3 žlice temnega kakava (najraje uporabim res dobrega in temnega) ALI za vaniljevo varianto 2 žlici vanilije v prahu (jaz uporabim bio, v tem primeru pa kasneje izpustite vaniljevo esenco) 
1 žlička sode bikarbone in 1 žlička vinskega kamna ter 1 ščepec soli
zmešate in nato dodate:
6 jedilnih žlic kokosovega olja (ali rastlinskega)
1 jedilno žlico kisa (navadno uporabljam alkoholnega)
2 jedilni žlici vaniljeve esence
250 ml mrzle vode. (1 cup)
Vse zmešate kar na roko. Mešanico nadevate v pekač in pečete 30 min na 180 stopinj.

Možnosti za uporabo pa poiščite kar na blogu, mnogokrat je uporabljen prav tale biskvit.

Ni komentarjev: