četrtek, 14. maj 2015

Drobljenec z rabarbaro

Drobljenec ali crumble je odlična sladica s sadjem. Sestavlja jo nadev iz obilice sadja, ki se skriva pod hrustljavo skorjico. Preprost za pripravo in izjemno dober. 

Tokrat sem ga delala z rabarbaro in jagodami pri tem pa poskušala vse sestavine uporabiti v čimbolj "neškodljivi" različici. 

V posodi segrejemo manjši košček kokosove maščobe. Nato ji dodamo 500 g očiščene in narezane rabarbare, ki jo segrevamo kakšno minuto, nato pa dodamo 2 žlici medu, malo vanilije (ali vaniljev sladkor), nekaj žlic ruma in dušimo v pokriti posodi okoli 8 minut (rabarbara mora biti še čvrsta). Nato odstavimo z ognja in dodamo 250 g jagod, narezanih na večje kose (polovice) ter 4 žlice pistacij. Premešamo in pustimo ob strani. 

V posodo na majhne koščke narežemo (ali naribamo) 100 g masla (lahko tudi kokosovo maščobo, le predhodno jo moramo imeti na sobni temperaturi), dodamo 80 g kokosovega sladkorja, 100 g pirine moke, 50 g naribanega kokosa - iz mešanice zgnetemo testo, ki ga bomo kasneje nadrobili, zato ni nujno, da je kompaktno. 


Keramično ali stekleno posodo premažemo s kokosovo maščobo, vlijemo vanjo sadno osnovo in nanjo nadrobimo drobtine. Pečemo na 180 stopinj okoli 25 minut.
Zajemamo ga z žlico, postrežemo pa ga lahko v skodelicah (dober vaniljev sladoled bo odlična priloga). Ni komentarjev: